Wielkanocne dnia

12 April 2019
  • Wielkanocne dnia

Najpopularniejsze dania wielkanocne

Święta Wielkanocne mają to do siebie, że na stole wówczas może pojawić się naprawdę wszystko. Jednak trudno sobie wyobrazić wielkanocny posiłek bez białej kiełbasy czy jajek. Z drugiej strony nie ma tak restrykcyjnych zasad, jak w przypadku Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Jakie zatem są najpopularniejsze dania wielkanocne?

Co jada się w Polsce w okresie Wielkanocy?

Najczęściej w okresie świąt Wielkanocy w Polsce je się żurek, białą kiełbasę podawaną na różne sposoby, jajka w wielu postaciach, ćwikłę i chrzan, mazurek, sernik czy babkę wielkanocną. Sporo z tych produktów znajduje się w koszyczkach noszonych do kościoła do święcenia. Każdy element ma przy tym znaczenie symboliczne. Jajko to symbol odradzającego się życia, sól oczyszczenia, a wędlina płodności i dostatku. Ser symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a siłami przyrody, a chrzan siłę fizyczną. Najważniejszy jest jednak baranek, który uosabia zwycięstwo Chrystusa nad śmiercią i jego zmartwychwstanie.

Śniadanie wielkanocne

Wyjątkowym posiłkiem w czasie Wielkanocy jest śniadanie, które często przybiera formę obiadu. Jego istotnym elementem jest zupa – żur na białej kiełbasie, barszcz biały czy zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą. Na stole pojawiają się również mięsa – pasztety, rolady, pieczenie, schaby itd. Kluczowe miejsce przewidziane jest też dla jajek. Dawniej spożywano w tym okresie sporo pieczonych i gotowanych mięs. Przygotowanie wielkanocnego śniadania wcale nie musi być jednak drogie. Wystarczy śledzić na bieżąco promocje np. w sklepie Auchan.

Popularne potrawy wielkanocne

Trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez żurku. Co ciekawe, dawniej była to potrawa typowa dla najbiedniejszej warstwy społecznej. Przygotowywano go z dodatkiem chleba i ziemniaków. Dzisiaj w czasie świąt jadana jest niepostna wersja tej zupy z dodatkiem białej kiełbasy i wędzonki. Wyróżnić można przy tym kilka rodzajów żurku np. kujawski, śląski czy krakowski. Najlepszy jest oczywiście żurek przygotowywany na zakwasie własnej roboty.

Wielkanoc nierozerwalnie kojarzy się też z białą kiełbasą robioną z mięsa wieprzowego. Na polskich stołach jest ona jadana nieprzerwanie od wieku XVII. Stanowi nie tylko dodatek do żurku, ale i osobną potrawę. Doskonale smakuje zarówno w formie pieczonej, jak i gotowanej czy zapiekanej.
Jednak Wielkanoc to nie tylko potrawy jajeczne czy mięsne. Nie wolno zapomnieć też o wypiekach, które stanowią nieodłączny dodatek do kawy czy herbaty. Klasyczną propozycją jest babka wielkanocna przygotowywana na drożdżach. Posiada ona charakterystyczny kształt ściętego stożka. Wyróżnia się babę cytrynową, marmurkową, piaskową czy pomarańczową.

Przede wszystkim jajka!

Wielkanoc to czas, w którym spożywa się duże ilości jajek. Doskonale smakują przede wszystkim te faszerowane. To ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek gotowanych na twardo i podawanych z majonezem. Jajka w czasie świąt służą też do dekoracji. Przygotowuje się z nich m.in. kolorowe pisanki.

Skomentuj