Włoska pizza w domu – jakie składniki?

  • Włoska pizza w domu – jakie składniki?

Włochy nieodłącznie kojarzą się z jedną potrawą – pizzą! Jednak nie musisz jechać aż na południe Europy, by skosztować wykwintnej pizzy. Możesz wykonać ją samodzielnie – konieczny jest jednak dobór odpowiednich składników. Dowiedz się jakie wybrać na swoją włoską pizzę.

Podstawą włoskiej pizzy jest ciasto

Prawdziwa włoska pizza to taka, która ma wysokiej jakości ciasto. Co to znaczy? Powinno ono być chrupkie i cienkie. By osiągnąć ten efekt, należy dokładnie dobrać proporcje oraz składniki. Jednak poszukując idealnego przepisu na ciasto, należy kierować się praktyczną zasadą – im mniej składników, tym lepiej.

Przepisy na najlepszą pizzę znajdziecie w licznych książkach kucharskich dostępnych w księgarni Ravelo, ale podstawą ciasta w każdym przypadku są drożdże. Należy je połączyć z wodą, a następnie wymieszać z cukrem oraz solą. Po odczekaniu ok 15-20 minut, można połączyć składniki z mąką. Na sam koniec wyrabiania należy dodać jakiś rodzaj tłuszczu – najlepiej prawdziwą włoską oliwę. Gdy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, należy odłożyć je, by urosło. W międzyczasie możemy zająć się przygotowywaniem sosu oraz pozostałych składników.

Włoski sos na pizzę

To właśnie sos definiuje w dużej mierze to, jak będzie smakowała pizza. Wykonany z wysokiej jakości składników, które dostępne są w takich sklepach jak Frisco, stanowią klucz do sukcesu. Sos najlepiej jest wykonać z samodzielnie ze zblendowanych pomidorów, jeśli jednak robisz pizzę poza sezonem, możesz kupić gotowe w puszce. Dodaj je do garnka i dopraw bazylią, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj łyżeczkę koncentratu. Te przyprawy stanowią idealne odwzorowanie włoskiej kuchni.

Składniki na pizzę

Danie jakim jest pizza cieszy się tak dużym powodzeniem, głównie ze względu na możliwość żonglowania jej smakiem. Oprócz sosu, to składniki, jakie są kładzione na górę nadają jej ostateczny ton smakowy. Gdy chcemy wykonać pizzę, która jest odwzorowaniem smaku Włoch, należy skupić się szczególnie na takich składnikach jak np. szynka parmeńska. Jej cena jest często nieco wyższa niż standardowa odmiana, jednak w ofercie sklepu bdsklep można znaleźć atrakcyjne oferty cenowe, na tego typu produkty.

Jeśli chodzi o sery to również domena Włochów. W kwestii pizzy dominuje jednak jedna odmiana – mozzarella. Najlepiej jest ją położyć między sosem a górną warstwą składników. Wystarczy dosłownie kilka kuleczek, by ser smakowicie ciągnął się od samego spodu.

Oczywiście we włoskiej pizzy nie może zabraknąć pomidorków koktajlowych. Wielu kucharzy dodaje je na samym końcu pieczenia lub kładzie je już na gotowe danie. Podobnie jest z rukolą, która poprzez zachowanie swojej świeżości charakteryzuje się naprawdę intensywnym i ciekawym smakiem.

W niektórych rejonach Włoch na pizzy można spotkać również zielone lub czarne oliwki. Dla miłośników nieco pikantniejszych smaków na pewno ciekawą, acz pozostającą w klimacie włoskim opcją, są papryczki jalapeno.

Podsumowanie

Włoska pizza charakteryzuje się minimalistycznym wyborem w kwestii dodatków. Dzięki temu jest tania i nieskomplikowana do wykonania, nawet dla mało wprawnych kucharzy.

Najlepsze promocje dla Ciebie >>>

Skomentuj