Sposoby na szybkie dania

3 December 2018
  • Sposoby na szybkie dania

Szybkie gotowanie

Prawie każdy z nas liczy sobie czas poświęcony na przygotowanie dań. Im szybciej, tym lepiej – niestety nie zawsze wiąże się to ze 100% zdrowym posiłkiem. Podajemy przykłady jak połączyć prozdrowotne podejście z szybkim gotowaniem, które nie zajmie wiele czasu.

Gotowanie na parze

Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie zdrowego dania jest ułożenie go w urządzeniu do gotowania na parze. W tej kwestii możliwości jest wiele – od prostych, po bardziej zaawansowane. Przede wszystkim można kupić specjalnie do tego dedykowane tzw. danie na garnek. Kosztuje niewiele i jest bardzo praktyczne, ponieważ można na nim przyrządzać zarówno dania mięsne, jak i bezmięsne. Co istotne, gotowanie na parze pozwala na ograniczenie spożywanie tłuszczów. Nie jest konieczna dalsza obróbka termiczna dań, w postaci smażenia na patelni czy pieczenia w piekarniku. Cena takiej nakładki nie jest duża, za to jakość przyrządzania potraw jest na naprawdę wysokim poziomie. To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie podstawowych potraw, dlatego osoby ceniące sobie zarówno jakość, jak i smak takich potraw, powinny sprawdzić sprzęt tego rodzaju.

Można również zaopatrzyć się w bardziej zaawansowane parowary. Składają się one zazwyczaj z 3 naczyń, na które nakłada się jedzenie. Dolana do podstawy woda zamienia się w parę, a specjalnie do tego dedykowane dziurki w naczyniach pozwalają na jej przepływ. Obsługa nie jest skomplikowana i już w kilkanaście minut można uzyskać szybkie danie. Same parowary są tanie i ogólnie dostępne np. w takich sklepach jak Redcoon.

Szybkie soki

Innym rozwiązaniem w połączeniu szybkiej i zdrowej kuchni jest zakupienie wyciskarki wolnoobrotowej lub blendera. Te dwa produkty zupełnie inaczej funkcjonują, jednak jedno i drugie pozwalają na uzyskanie soku o najwyższych walorach smakowych i zdrowotnych.

Główną zaletą blendera jest szybkość przygotowania soku. Możliwe jest wrzucenie różnych owoców i uzyskanie pysznego napoju w dosłownie kilka minut. Ponadto taki sprzęt często ma również inne końcówki, przez co sprawdzi się do przygotowywania sosów lub pieczenia ciast (np. ubijanie piany).

Wyciskarka wolnoobrotowa zrobi to nieco wolniej, jednak soki z niej cechują się największym stężeniem najcenniejszych składników i minerałów. Ponadto można wyciskać z warzyw czy roślin strączkowych. Jej obsługa w rzeczywistości nie jest bardzo czasochłonna, jednak wielu klientów jest zmylona jej nazwą. Wykonanie soku czy umycie sprzętu to kwestia dosłownie 15 minut.

Maszyny wielozadaniowe


Nie zawsze posiadanie różnych sprzętów jest jednoznaczne z szybkim gotowaniem. Z drugiej strony chcąc przyrządzić ciepłe danie, trudno jest korzystać tylko z jednego sprzętu AGD. Tutaj nieoceniony okazuje się robot wielofunkcyjny – jest on wyraźną pomocą w kwestii szybkości gotowania.

W zależności od przepisu wystarczy nierzadko jedynie dodać do pojemnika składniki, z których ma być wykonane danie, a robot sam wykona całą pracę. Łączy on w sobie cechy sokowirówki, blendera, czy piekarnika. Zdecydowanie pozwala na oszczędność czasu, a jakość dań jakie oferuje, jest na wysokim poziomie.

Skomentuj