Naturalne składniki w naszej diecie

  • Naturalne jedzenie

Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie ma pozytywny wpływ na stan naszego organizmu. Poprawia nasze samopoczucie, wzmacnia odporność oraz dodaje energii. Niestety, producenci żywności często dodają do niej zbędne konserwanty i inne chemiczne składniki, które poprawiają smak potraw, jednak nie zostają bez znaczenia dla naszego zdrowia. Na całe szczęście pojawia się coraz więcej sklepów, które oferują pyszne i zdrowe produkty, bez żadnych barwników i wypełniaczy. Takie sklepy jak Pole Na Stole czy StraganZdrowia.pl mają na uwadze nasze dobro, więc w swojej ofercie posiadają ekologiczną żywność od sprawdzonych producentów.

Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Przechodząc między sklepowymi półkami często nie możemy zdecydować się, co kupić. Szeroki wybór marek i oferowanych przez nie produktów sprawia, że często nie potrafimy określić, które z nich nie będą szkodzić naszemu zdrowiu. Nie zawsze żywność opisana jako „zdrowa” czy „light” rzeczywiście taka jest.

Na co więc zwracać uwagę przy kupowaniu produktów spożywczych? Przede wszystkim na etykiety. Robiąc zakupy zawsze należy sprawdzać skład produktów, które zamierzamy kupić. Zasada jest prosta – im krótsza lista składników, tym zdrowszy produkt. Wszelkie “E”, barwniki,wypełniacze lub składniki, których nie znamy, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Nie zawsze będą to efekty widoczne od razu. Objawy związane z niektórymi związkami chemicznymi często pojawiają się dopiero po latach. Warto też zwrócić uwagę na kolejność składników na liście. Te, które są wymienione na początku zwykle stanowią największy procent składu danego produktu.

Dlaczego naturalne składniki są tak ważne?

Poddawanie żywności procesom obróbki jest znane od wieków. Pieczenie, suszenie czy kiszenie są naturalnymi metodami, dzięki którym spożywane przez nas jedzenie jest lepiej przyswajane przez nasz organizm. Jednak rozwój przemysłu spożywczego sprawił, że zaczęły powstawać fabryki, dla których ważniejsza stała się ilość wprowadzanych produktów na rynek, a nie ich jakość. W związku z tym, wypracowały własne metody konserwacji żywności. Obróbka przemysłowa zupełnie odrzuca naturalne sposoby przetwarzania żywności. Do produktów dodaje się wiele niepotrzebnych składników tylko po to, by sztucznie przedłużyć ich datę ważności lub poprawić smak. Przez to dostarczamy do organizmu substancje, które w dużych ilościach mogą nam zaszkodzić (np. nadmiar soli lub cukru).

Właśnie z tego powodu warto stawiać na naturalne składniki. Im krótszą drogę przejdą posiłki od przygotowania do naszych żołądków, tym lepiej wpłyną na nasz organizm. Naturalne składniki nie powodują obciążenia organizmu ani gorszego samopoczucia. Wręcz przeciwnie – po zdrowym posiłku czujemy się syci, lecz pełni sił. Dzięki temu, że dostarczamy naszemu ciału tylko tego, czego potrzebuje, nie musi on tracić energii na usuwanie toksyn. Zdrowe odżywanie zapewnia także łatwość w utrzymaniu właściwej wagi, dobry stan skóry i włosów.

Moda na zdrowe odżywianie i naturalne składniki, jest jednym z pozytywnych trendów naszych czasów. Dbając o własne ciało zapewniamy sobie dłuższe życie i zmniejszmy ryzyko zachorowania na ciężkie choroby. Warto więc zwracać uwagę na to, co się je i kupować tylko w tych sklepach, które oferują produkty zdrowe nie tylko z nazwy.

Najlepsze promocje dla Ciebie >>

Skomentuj