Gotuj z książki!

19 October 2018
  • Gotuj z książki!

Książki kucharskie – czy są nam jeszcze potrzebne?

W dobie internetu częściej sięgamy po przepisy z sieci, aniżeli z klasycznych książek kucharskich. Powstaje zatem pytanie, czy jeszcze takowych w ogóle potrzebujemy? Odpowiedź w poniższym wpisie.

Klasyczne przepisy prosto z książki kucharskiej

Mając do dyspozycji tak rozbudowany zakres możliwości kucharskich, jakie znajdują się w bazach online wręcz abstrakcyjnym wydaje się sięganie po klasyczne pozycje książkowe. Tymczasem okazuje się, że internet nie zawsze jest najlepszą opcją. Książki kucharskie sprawdzają się przede wszystkim w kwestii wyboru klasycznych przepisów. Oczywiście takowe można znaleźć w sieci, ale szczególnie stare wydania książek kucharskich zawierają te przepisy, które najbardziej sobie cenimy. Mowa tu przede wszystkim o sprawdzonych daniach z kuchni polskiej. Każdy miłośnik dobrego jedzenia, jak i zdrowego gotowania, powinien mieć chociaż jeden egzemplarz takiego rodzaju książki kucharskiej w swoich zasobach.
Jeśli nie zostały Ci one przekazane z rodzinnej biblioteczki, zawsze możesz się wspomóc tym, co oferują nowoczesne księgarnie. A trzeba przyznać, że jest w czym wybierać, bo moda na klasyczne, zdrowe i polskie jedzenie wraca. Dlatego w takich księgarniach jak np. Muza czy Empik można znaleźć w bardzo atrakcyjnych cenach klasyczne książki kucharskie. Zawierają one danie, które z jednej strony nie są skomplikowane, a z drugiej takie, które w pełni są dostosowane do naszych pór roku. Dzięki temu zawsze można znaleźć danie, do którego skomponowanie składników, niezależnie od pory roku nie będzie specjalnie trudne.

Dlaczego książki kucharskie są lepsze od internetu?

Wydaje się, że ogrom wiedzy, jaka jest zawarta w internecie jest nie do pobicia przez klasyczne wydanie książkowe. Jednak taka książka kucharska ma sporo zalet. Przede wszystkim zawiera ona często podstawową wiedzę z zakresu gotowania. Mowa tu m.in. o miarach, łączeniu smaków czy sposobie podawania, w zależności od rodzaju potrawy. Oczywiście takie informacje również można znaleźć w sieci, jednak rzadko są one dołączone do przepisów, a więc dotarcie do nich wymaga dodatkowego nakładu pracy.
Posiadanie ich w swojej biblioteczce jest wygodne i niezależnie od okoliczności, można sięgnąć po przepis na ulubione danie. Dodatkowo można na kartach książki wypisywać swoje własne spostrzeżenia oraz uwagi. W przypadku przepisu z internetu taka możliwość jest wyłączona, chyba że korzystamy z dedykowanych aplikacji lub stron, umożliwiających takie czynności.
Ponadto nierzadko zdarza się, że podczas gotowania korzystamy z telefonu lub tabletu w inny sposób, aniżeli czytając przepisy kucharskie. By zatem móc cieszyć się ulubioną muzyką lub serialem, lepiej jest zaopatrzyć się w klasyczne wydanie przepisów.

Internetowa książka kucharska

Oczywiście rozwiązanie online nie jest pozbawione swoich zalet. Przemawia przede wszystkim łatwość wyszukiwania oraz ogromna liczba przepisów, która sprawia, że kochający gotować decydują się na przepisy z internetu. Pamiętajmy jednak również, że nie wszystko co znajdziemy w Internecie jest sprawdzone w 100%. Niektóre treści to „kopia kopii” oryginału i bez odpowiedniej wiedzy nie zawsze jesteśmy w stanie odgadnąć czy dany przepis jest poprawny! Książki kucharskie są sprawdzane przez co najmniej kilku redaktorów i pisane przez specjalistów więc ryzyko „złego” przepisu jest znacznie mniejsza.

Poza tym ładnie wydana książka kucharska świetnie będzie prezentować się na każdej półce!

Skomentuj