Frappe, czyli jak zrobić kawę na zimno?

28 May 2018
  • Frappe, czyli jak zrobić kawę na zimno?

Pora letnia zachęca do eksperymentów związanych z chłodnymi napojami. Jednym z nich jest kawa robiona na zimno. Przepis na nią wydaje się być łatwy, jednak istnieje kilka sposobów by ją przygotować. Oto niektóre z nich.

Czym jest frappe?

Frappe jest kawą robioną na zimno. Jej etymologia jest bardzo ciekawa, bowiem powstała pod koniec lat 50-tych ubiegłego wieku, tak naprawdę z przypadku. Podczas Międzynarodowych Targów Handlowych. Przedstawiciel Nestle reklamujący napoje dla dzieci chciał w przerwie zrobić sobie kawę, jednak nie miał dostępu do ciepłej wody. Postanowił więc zmieszać kawę w shakerze z zimną wodą, a na koniec dodał do niej kostki lodu. Dlatego niekiedy można spotkać się z nazwą kawa grecka. Ponadto Grecy pokochali ten nietypowy sposób picia kawy, co wynika też w dużej mierze panującego u nich klimatu.

Przygotowanie do przygotowania frappe

Wykonanie frappe nie jest bardzo skomplikowane, jednak konieczne jest dysponowanie pewnym zakresem narzędzi. Najważniejszym z nich jest shaker, ponieważ to właśnie wymieszanie w nim wszystkich składników da najlepszy efekt. Z biegiem czasu zaczęto wykorzystywać również blendery, które pozwalają na odpowiednie spienienie mleka, co jest kluczowe dla smaku kawy na zimno. Sprawdza się również oddzielny sprzęt jakim jest spieniacz do mleka, który znajdziemy na przykład w sklepie home&you. Ponadto obecnie na rynku nie brakuje ekspresów do kawy, które posiadają funkcję wykonania kawy na zimno. Takie sprzęty można kupić w naprawdę atrakcyjnych cenach w takich sklepach jak Media Markt czy w sieci RTV EURO AGD Ich zakup na pewno sprawdzi się miłośnikom kawy.

Prosty przepis na kawę na zimno

Przygotowanie takiej kawy nie jest skomplikowane. Warto jednak dobrać swój sposób na jej wykonanie, by z jednej strony nie zajmowało to dużej ilości czasu, a z drugiej dawało najbardziej odpowiadający smak.

Do kubka należy wsypać kawę rozpuszczalną – następnie należy ją zalać wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu napoju zawartość należy zmiksować, aż do uzyskania delikatnej pianki. Pod koniec należy dodać kilka kostek lodu.

Innym sposobem jest zalanie kawy niewielką ilością wrzątku. Następnie do spieniacza dodajemy taką ilość mleka, która będzie idealnym uzupełnieniem przygotowanego naparu. Po jego spienieniu zalewamy kawę mlekiem, a następnie dodajemy kostki lodu.

Jeśli z kolei nie zależy Ci na czasie, możliwe jest wykonanie kawy rozpuszczalnej w tradycyjny sposób, a następnie włożenie kubka lub szklanki do lodówki. Po około godzinie możliwe będzie jej spożywanie. Górę można zalać mlekiem lub dodać niewielkiej ilości bitej śmietany.

Włosi z kolei mają swoją odmianę greckiej kawy, która oczywiście wiąże się z ich ulubionym espresso. Do dobrze wykonanej kawy dodawana jest niewielka ilość spienionego mleka, do której następnie dodawana jest równie niewielka ilość cukru, najlepiej trzcinowego.

Największą zaletą kawy na zimno jest to, iż może być ona podawana w dowolny sposób, również stopień jej schłodzenia nie jest w jakiś sposób określony. Zatem chcąc się schłodzić w zimne dni można śmiało sięgać po tą ciekawą odmianę kawy i cieszyć się jej dobranym pod siebie smakiem.

Skomentuj