Akcesoria do przechowywania żywności
Każdemu z nas zależy na tym, aby spożywane przez niego posiłki były świeże i smaczne. Niestety, produkty spożywcze szybko się psują, szczególnie w sytuacji, gdy nie zadbamy o ich odpowiednie przechowywanie. Sprawdź zatem jak zadbać o świeżość i smak popularnych produktów – oto najlepsze akcesoria do przechowywania żywności!
Najważniejsze akcesoria do przechowywania żywności
Chcąc w odpowiedni sposób przechowywać żywność, powinniśmy zaopatrzyć się przede wszystkim w:
- chlebak, dzięki któremu zadbamy o świeżość chleba – odpowiedni pojemnik zabezpieczy go przed wilgocią, wysychaniem, a także owadami,
- maselniczkę, która jest niezbędna do zachowania świeżości masła, a co więcej pozwoli zachować mu odpowiednią konsystencję,
- pojemniki na przyprawy, dzięki którym oddzielimy poszczególne produkty i zadbamy o to, aby nie były miejscem rozwoju szkodników (np. moli spożywczych),
- słoiki z pokrywką, które są bardzo uniwersalne – można przechowywać w nich różnego rodzaju produkty spożywcze, a nawet gotowe dania,
- pojemniki na suchą żywność, które skutecznie ochronią przed wysychaniem lub pleśnią,
- puszki na kawę i herbatę, pozwalające na zachowanie doskonałego smaku i aromatu zaparzanych napojów,
- cukiernice, solniczki i pieprzniczki, które mogą posiadać również bardzo ciekawe formy i, co za tym idzie, walory estetyczne,
- kubki i pojemniki podróżne, dzięki którym zabezpieczysz pożywienie i napoje przewożone, np. do pracy, szkoły czy na wakacje.
Oczywiście rodzajów akcesoriów do przechowywania żywności jest o wiele więcej – te wymienione są najpopularniejsze i wydają się być niezbędne w każdej kuchni. Ich duży wybór znajdziesz np. w sklepie Home&You.
Z jakiego materiały powinny być wykonywane pojemniki kuchenne?
Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, bardzo duże znaczenie ma nie tylko rodzaj czy kształt opakowania do przechowywania produktów spożywczych, ale również materiał, z jakiego został wykonany. Które zaliczamy do tych najpopularniejszych i na jakie warto postawić?
- Opakowania z tworzyw sztucznych – są niezwykle lekkie, bardzo wytrzymałe i doskonale chronią żywność przed wilgocią oraz innymi czynnikami zewnętrznymi. Są przy tym bardzo uniwersalne, tanie i wysoce estetyczne. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy w ich składzie nie ma substancji toksycznych, które mogłyby zaszkodzić przechowywanym produktom (najbardziej niepożądany jest tutaj bisfenol A (BPA).
- Opakowania szklane – eleganckie, uniwersalne i bardzo przydatne w każdej kuchni, pozwalają przechowywać każdy rodzaj żywności (również w lodówce). Co więcej – w większości z nich można podgrzewać dania, np. w mikrofalówce czy piekarnika. Oczywiście ich wadą jest często waga, a także skłonność do tłuczenia, jednak zalety zdecydowanie je przesłaniają.
- Opakowania drewniane i metalowe – stosowane są w kuchniach rzadziej, ale doskonale nadają się np. do przechowywania przypraw, mąki czy herbaty (metalowe) albo chleba (drewniane). Mogą być doskonałym uzupełnieniem kuchennych akcesoriów.
To, które wybierzesz, zależy wyłącznie od Ciebie – pamiętaj jednak, by podczas zakupu zwracać uwagę nie tylko na wygląd i przeznaczenie opakowania, ale również jakość jego wykonania!
Najlepsze promocje dla Ciebie >>>
Skomentuj