Warzywa sezonowe – co jeść jesienią?
Choć półki sklepowe, bez względu na porę roku, pękają w szwach, są produkty, które jesienią smakują lepiej niż inne. Dotyczy to przede wszystkim warzyw i owoców, których smak jest uzależniony od czasu dojrzewania czy dostępu do słońca. Zawsze lepiej jest wybrać warzywa sezonowe, którym nie tylko odpowiadają jesienne warunki pogodowe, ale są też dużą oszczędnością dla naszego portfela.
Warzywa sezonowe a oszczędność
Ceny warzyw i owoców wahają się w zależności od pory roku. Przykładowo wiosną zapłacimy za truskawki dużo więcej niż w czerwcu czy lipcu, kiedy przypada czas na ich dojrzewanie. Tak samo jest jesienią. Jest to przede wszystkim czas roślin bulwiastych i korzennych, które łatwo przechowywać, jak ziemniaki, marchew, pietruszka czy buraki. Warto jednak zwrócić uwagę także na te warzywa, które występują w odmianach późnych – z łatwością znajdziemy na straganie szpinak. Jesień to też czas roślin, których nie znajdziemy wiosną czy latem – niezaprzeczalną królową, która od kilku lat staje się coraz bardziej popularna na naszych stołach, jest dynia. Ceny warzyw sezonowych są dużo niższe niż tych, których sezon już minął. Wynika to przede wszystkim z naturalnego cyklu ich dojrzewania – rośliny te nie potrzebowały specjalnych warunków i dodatkowych nakładów pieniędzy.
Warzywa sezonowe a potrawy
Warzywa sezonowe wydają się czasem nudne lub trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Jesień sprzyja przygotowywaniu ciepłych zapiekanek ziemniaczanych, sałatek jarzynowych czy pieczonych buraków. Jest to także idealny czas na zawiesiste i rozgrzewające zupy. Wystarczy takie danie udekorować, np. natką pietruszki czy prażonym słonecznikiem, i podać je na ładnym talerzu, aby przestało wydawać się zwyczajne. Możesz dodać swojej jadalni i kuchni jesiennego charakteru nie tylko dzięki wyrazistym daniom, ale także dokupując jesienne naczynia. Ciekawe propozycje znajdziesz w sklepie a Tab, w którym możesz wykorzystać aktualne promocje i kody rabatowe.
Warzywa sezonowe a witaminy
Jesienne warzywa sezonowe są bogate w witaminy i minerały:
- ziemniaki – są bogate w witaminę C, ale także m.in. potas czy fosfor; są cennym źródłem beta-karotenu,
- buraki – są cennym źródłem kwasu foliowego, a ponadto obfitują w takie pierwiastki jak żelazo, magnez czy fosfor,
- marchew – to prawdziwa bomba witaminowa. Ma w swoim składzie wit. A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, a także potas, sód, wapń czy cynk,
- pietruszka – jest bogata w witaminę C, kwas foliowy, witaminy A i E, potas czy wapń
- seler – zawiera więcej wit. C niż cytrusy, a poza tym wit. B kompleks, kwas foliowy czy wit. PP.
Aby warzywa sezonowe zachowały swoje właściwości, najlepiej gotować je na parze. To dodatkowo pozwoli zadbać o szczupłą sylwetkę. Jeżeli jeszcze nie posiadasz garnka do gotowania na parze lub specjalnego wkładu, sprawdź ofertę sklepu Dobre Garnki i zadbaj o wyposażenie swojej kuchni bez dużych wydatków – pomogą Ci w tym zniżki oraz promocje
Jesień w kuchni nie musi być nudna! Może być różnorodna i kolorowa jak jesień w lesie czy parku. Wystarczy odrobina pomysłowości, aby jesienne gotowanie było szybkie i przyjemne.
Najlepsze promocje dla Ciebie >>>
Skomentuj