10 pomysłów na potrawy z grilla

  • grillowe inspiracje

Ciepłe i słonecznie dni kojarzą się przede wszystkim ze spędzaniem wolnego czasu na grillowaniu. By jednak dania te szybko się nie znudziły podajemy 10 naszych przepisów na ciekawe potrawy z rusztu.

  1. Kurczak nadziewany…piwem – do przyrządzenia tej potrawy będzie potrzebna specjalna podstawka, która umożliwi zamontowanie puszki piwa, a na niej całego kurczaka. Potrawa powinna powoli się grillować, jednak będzie prawdziwą ucztą dla większej ilości osób.
  2. Nadziewane pieczarki – opakowanie dużych pieczarek można nabyć w Lidlu. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a doznania smakowe gwarantowane. Pieczarki myjemy, obieramy i nadziewamy je serem brie i żółtym. Smażymy z jednej strony – od góry ser zacznie się stopniowo roztapiać.
  3. Kurczak w marynacie – warto jest sięgać po proste rozwiązania, jakimi jest drób, który jednak nie będzie smakował płasko, dzięki marynacie. Do jej wykonania można użyć oliwy i musztardy, które będą zmieszane z ulubionymi przyprawami. Mięso należy natrzeć na kilka godzin przed położeniem na grilla.
  4. Krewetki – nie bójmy się sięgać po egzotyczne dania. Obecnie krewetki można kupić w Biedronce za niską cenę. Można zgrillować je na tacce lub zrobić z nich proste szaszłyki przekładane warzywami. Będą smakować nawet tym, którzy nie przepadają za owocami morza.
  5. Banany na słodko – banany w atrakcyjnej promocji znajdziesz na Auchan Direct, dlatego warto jest je również wykorzystać na grilla. Będą one słodkim uzupełnieniem każdego grilla, niezależnie od tego, co wcześniej się na nim pojawiło. Banany należy obrać ze skórki, przekroić na pół i położyć dosłownie na 1-2 minuty z każdej strony. Najlepiej jest użyć do tego celu folii. Po chwili będą zgrillowane i ciepłe, a uzupełnieniem smakowym może być miód, czekolada lub wiórki kokosowe.
  6. Tajska zupa – tak, wykonanie zupy na grillu również jest możliwe, koniecznie jest jednak posiadanie do tego celu woku. Po położeniu go na ruszt można dodać gotową mieszankę warzyw, a następnie zalać np. mleczkiem kokosowym i doprawić na ostro. Zupa gotowa!
  7. Nadziewane papryki – będą się one dobrze nadawać ze względu na grubszą skórkę. Można wykonać wersję wegetariańską i w środek włożyć ser, pokrojone pieczarki, cebulę, szpinak i czosnek. Można również grillować kawałki kurczaka i nadziewać nimi paprykę. Grillować ok. 10 minut.
  8. Szparagi z boczkiem – warto wykorzystywać również warzywa sezonowe. Szparagi, które dostępne są głównie w maju będą świetnie sprawdzać się jako „szaszłyk”. Wystarczy owinąć je cienkim kawałkiem boczku, dodać odrobinę oliwy, soli i pieprzu, a następnie grillować aż boczek nie stanie się złocisty i chrupiący.
  9. Ryba – dowolność w wyborze ryby na grilla jest niemal nieograniczona. Warto jednak pamiętać, że należy grillować ją w folii. Do przyprawienia jej warto użyć tymianku, soli, pieprzu, oliwy, a na koniec skropić ją cytryną.
  10. Kiełbaski – to proste rozwiązanie można urozmaicić – warto wybierać te np. nadziewane lub doprawiać je własnymi przyprawami i dipami.

Najlepsze promocje dla Ciebie >>

Skomentuj