Wybieramy ciasto na Wielkanoc
Jakie ciasto na Wielkanoc?
Trudno sobie jest wyobrazić Wielkanoc bez słodkości w postaci ciast. Wybór w tym przypadku jest ogromny, bo rodzajów wypieków kojarzonych z tymi świętami jest naprawdę sporo. Na jakie ciasta warto więc postawić w tym okresie? Lepszym rozwiązaniem jest klasyka, a może warto nieco poeksperymentować?
Klasyczna babka wielkanocna
Wielkanoc wielu osobom kojarzy się z babką piaskową. Panuje powszechne przekonanie, że prawdziwa baba musi być drożdżowa. Nie wszyscy wiedzą jednak, że babka piaskowa to ciasto wywodzące się z Wielkiej Brytanii. W USA przygotowuje się ją z dodatkiem kwaśnej śmietany, a w Meksyku dodaje się do niej rodzynki i orzechy włoskiej. W Polsce największą popularnością cieszy się babka piaskowa na leju, polana lukrem bądź czekoladą z migdałami.
Kolorowy mazurek wielkanocny
Mazurek, o czym niewiele osób wie, to ciasto pochodzące z Turcji lub krajów arabskich. Nazwa „mazurek” wynika z dużej jego popularności na dzisiejszym Mazowszu. Obecnie mazurki występują w wielu odmianach. Spody wykonywane są z ciasta kruchego, drożdżowego lub wafli. Mazurki polewa się często marmoladą, czekoladą bądź kajmakiem. Dawniej mazurki stanowiły symbol rozpusty po zakończonym Wielkim Poście. Dlatego też tak bogato były dekorowane.
Oryginalna pascha
Pascha to deser wywodzący się z Ukrainy i Rosji. Należy go jeść według tradycji tylko raz w roku, właśnie w Wielkanoc. Piramidalny kształt paschy przypominać ma grób Jezusa. W Polsce obyczaj ten znany jest przede wszystkim na Kresach Wschodnich. Na pozostałych terenach kraju pascha traktowana jest raczej jako klasyczny deser, bez szczególnego nawiązania do tradycji. Klasyczną paschę przygotowuje się z ucieranego twarogu z dodatkiem żółtek, masła, cukru, śmietany, rodzynków, migdałów oraz orzechów.
Uniwersalny sernik
Sernik to ciasto naprawdę uniwersalne. Spożywane jest bowiem często na co dzień, nie tylko w okresie świątecznym. Najpopularniejszym rodzajem sernika jest ciasto z lukrem lub w wersji na zimno. Sernik to ciasto o bardzo długiej historii. Jadano je bowiem już w starożytnej Grecji. Filozof Aegimus napisał nawet książkę pisarską poświęconą sernikowi. Sernik znano również w starożytnym Rzymie. To stamtąd przywędrował on na północ Europy. Do Polski trafił za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przywiózł go wracając z bitwy pod Wiedniem. Stad zresztą pochodzi nazwa „sernik wiedeński”.
Ponadczasowy makowiec
Z Wielkanocą kojarzy się też makowiec. Co ciekawe, geneza wykorzystywania przez Słowian maku jest pogańska. Mak traktowany był bowiem jako roślina, która umożliwiała kontakt z zaświatami. Mak miał związek również z kultem przodków. Obrzędy z jego udziałem wykonywano w czasie przesilenia zimowego, a więc obecnego Bożego Narodzenia. Z czasem jednak makowiec stał się uniwersalnym ciastem świątecznym.
Warto przy tym pamiętać, że nawet najsmaczniejsze ciasto potrzebuje odpowiedniej oprawy. Dlatego też dobrze jest zadbać o udekorowanie świątecznego stołu, co wcale nie musi kosztować sporo. Wystarczy śledzić okazje np. w sklepach Rossman czy Garneczki.pl.
Najlepsze promocje dla Ciebie >>>
Skomentuj