Jaki wybrać garnek? W czym gotować?
Liczba rodzajów garnków może przyprawiać o zawrót głowy – do wyboru są m.in. naczynia z metalu, emalii, ceramiczne, a także aluminiowe, żeliwne, tytanowe i ze stali nierdzewnej. Nie można przy tym zapomnieć o garnkach teflonowych. Poza tworzywem, ważny jest też typ naczynia, jego rozmiar i przeznaczenie. Jak rozeznać się w świecie garnków i znaleźć te najlepsze?
Jakie wybrać garnki ze względu na właściwości
Istnieje kilka ogólnych zasad dotyczących wyboru garnków. Jedną z nich jest grubość dna – kilka warstw powinno lepiej przewodzić ciepło, a na dodatek pozwoli na jego równomierne rozprowadzenie. W efekcie, ryzyko przypalenia dań będzie o wiele mniejsze. Nie mniej ważny jest też rodzaj tworzywa, np. stal nierdzewna jest wytrzymała, ale też wolno się nagrzewa, aluminium jest lekkie, ale nie można go wkładać do zmywarki. Z kolei naczynia żeliwne mogą służyć przez wiele lat i długo trzymają ciepłą temperaturę, choć są ciężkie. Nie niszczą się także garnki tytanowe, a do tego nie ważą zbyt dużo. Ich wadą jest jednak dość wysoka cena. Najlepiej kupować je w okresie, kiedy dostępne są promocje i zniżki albo znaleźć w sieci kody rabatowe, umożliwiające tańsze zakupy. Warto inwestować w droższe, ale za to solidne naczynia, bo mogą służyć przez wiele lat.
Jakie garnki przy płycie indukcyjnej?
Obecnie coraz częściej korzysta się z kuchenek indukcyjnych. Wymaga to jednak użycia specjalnych garnków. Są one wytwarzane ze szczególnego rodzaju metalu, który ulega namagnesowaniu. To on sprawia, że sensor płyty indukcyjnej wykrywa obecność garnka. Obszar grzewczy jest zazwyczaj dostosowywany wyłącznie do miejsca, które pokrywa dno naczynia. Warto tutaj zaznaczyć, że rozmiar średnicy garnka nie może być mniejszy niż minimalny, podawany przez producenta urządzenia. Kolejną ważną rzeczą, na jaką powinno się zwrócić uwagę przy zakupie jest wytłoczony symbol indukcji (znak przypominający sprężynę włożoną w kwadrat). Często jest on umieszczany na dnie garnka. Pozostaje tylko pytanie, jakie tworzywo wybrać dla naczyń indukcyjnych? Eksperci podają, że najlepsze będą przede wszystkim te stalowe oraz żeliwne.
Garnki do zadań specjalnych
Szukając garnków trzeba mieć na uwadze cel, do jakiego będą służyły. Naczynie do gotowania na parze przyda się, jeżeli zależy Ci na zdrowych posiłkach, bo nie trzeba przy nim korzystać z oleju ani innych tłuszczów. Z kolei szybkowar będzie idealny dla osób, które lubią kiedy jedzenie przygotowuje się błyskawicznie i tych, które zwracają uwagę na składniki odżywcze w potrawach – ten sposób gotowania nie eliminuje witamin. Dobry garnek tego typu powinien przede wszystkim mieć szczelną pokrywę umożliwiającą gotowanie pod ciśnieniem. Przeglądając różne modele lepiej stawiać na te wykonane ze stali lub aluminium. Klasyczne garnki mają dość uniwersalne przeznaczenie i przydadzą się w codziennym gotowaniu dla rodziny. Podobnie jak rondle – te ostatnie wyróżnia jednak mniejszy rozmiar i pojedyncza, długa rączka. Wybór odpowiedniego garnka zależy głównie od indywidualnych potrzeb i preferencji. Warto też przejrzeć promocje popularnych sklepów internetowych jak : Dobre Garnki czy MyKitchen.
Dobry garnek powinien być wyposażony w pokrywkę z otworem umożliwiającym odprowadzanie pary, najlepiej wykonaną ze stali. Dodatkowo trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to, czy uchwyty nie przewodzą ciepła, co znacznie ułatwi korzystanie z naczyń podczas gotowania. Znalezienie idealnego naczynia o dobrych parametrach i korzystnej cenie może zająć trochę czasu, ale za to codzienne przyrządzanie potraw stanie się o wiele łatwiejsze i bardziej ekonomiczne, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
Najlepsze promocje dla Ciebie >>>
Skomentuj