Owocowy zastrzyk witaminowy – naturalne sposoby pozyskania

  • Owocowy zastrzyk witaminowy – naturalne sposoby pozyskania

Za co lubimy lato? Nie tylko za piękną pogodę, ale również za świeże warzywa i owoce. A co jeść, gdy przychodzi zima i nie ma dostępu do świeżych artykułów? Posiłkujemy się wówczas warzywami i owocami dostępnymi w sklepach. Tym, którym się wydaje, że w tym czasie nie ma z czego wybierać, podpowiadamy po które warzywa i owoce sięgać w okresie zimowym.

Jabłka – dobre przez cały rok

Znane angielskie powiedzenie mówi: „zjedz codziennie jedno jabłko, a lekarz nie będzie Ci potrzebny”. Skąd takie przekonanie? Jabłka są źródłem licznych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Można tu znaleźć flawanoidy, witaminę C, witaminę B6, witaminę E i K. Oprócz tego są cennym źródłem tiaminy, flawanoidów i niacyny. Nadają się do pieczenia, smażenia, a niektórzy pamiętają z dzieciństwa smak zupy jabłkowej. Jak apetycznie przygotować jabłka zimą? Można je na przykład upiec. Wystarczy ułożyć na brytfance lub w naczyniu żaroodpornym połówki wydrążonych jabłek. Do środka można wrzucić bakalie, kaszę lub inny smaczny dodatek. Całość można polać miodem, rumem lub syropem. Pieczemy przez 10-15 minut. Patrzmy jednak na jakość jabłek i kupujmy je jedynie w sprawdzonych sklepach, a dzięki sklepom z dostawą do domu, jak na przykład Auchan Direct zrobimy zakupy nie wychodząc z domu.

Gruszka – smaczna alternatywa jabłka

Świat dzieli się na zwolenników jabłek i gruszek. Ci drudzy mogą być pewni, że regularne spożywanie tego owocu przyczyni się do poprawy ich stanu zdrowia. Przede wszystkim gruszka to bogactwo minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Gruszki są tak zdrowe, że można je podać w postaci musu dzieciom od 6. miesiąca życia. Jest to również owoc, który posiada niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać również cukrzycy. Gruszka ma wyjątkowo intensywny zapach, który można podkreślić gotując ją w aromatycznym syropie. By złamać słodycz gruszki, można ją serwować z nieco ostrzejszymi przyprawami, na przykład chili. Owoc ten może być także dodatkiem do wytrawnych dań i mięs. Ciekawostką może być, że ze względu na swój kobiecy kształt, zaliczany jest do afrodyzjaków. Jeśli potrzebne Ci są świeże gruszki, warto zrobić zakupy online w bdsklep, a przyjdą w dostawie do domu.

Mandarynka – egzotycznie, ale smacznie

Mandarynki to zapach świąt Bożego Narodzenia, ale warto je zjadać przez cały rok. Są bogatym źródłem witamin C i A, które są silnymi antyoksydantami i korzystnie wpływają na urodę i zdrowie, ponieważ zwalczają wolne rodniki. Co można jeszcze tu znaleźć? Na przykład wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk – wszystkie są niezbędne do zachowania właściwych funkcji narządów wewnętrznych. Najszybszym i najsmaczniejszym sposobem na ich spożywanie jest zjadanie ich na świeżo. Można jednak poszukać ciekawych pomysłów na ich wkomponowanie w dania na ciepło i na zimno. Ma lekko kwaskowaty smak, który nadaje charakteru potrawom, a także sprawia, że całość pachnie zachwycająco.

Pamiętajmy, że regularne spożywanie warzyw i owoców jest bardzo ważne w zbilansowanej diecie. Dostarczają minerałów oraz witamin, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Więc nawet, kiedy przychodzi zima, nie trzeba z ich zrezygnować. Wystarczy znaleźć ich naturalne źródło.

Najlepsze promocje dla Ciebie >>>

Skomentuj